DNEVNI MENI

header header header header header header header header header header

GRČKA SALATA SA PAKSIMADI DVOPEKOM (Greek Salad with Paximadia - double baked bread)

Mediteranski mirisi i ukusi bude asocijacije na more, sunce i sve one letnje doživljaje koji draže sva čula. Grčka ostrva su prekrivena maslinjacima, paradajz je osnovna namirnica, feta sir je nastao u Grčkoj, paksimadi je dvopek poreklom sa ostrva Krit... Potrudili smo se da ga napravimo baš onako kako ga prave Krićanke. Savršena salata!

Sastav:paksimadi - dvostruko pečen hleb (dvopek) od ražanog integralnog brašna, zamešen sa crnim vinom i maslinovim uljem, paradajz, masline, kapar, feta sir, maslinovo ulje, začini

Cena: 400 din.

MEDITERANSKI PAPRIKAŠ SA PLAVIM PATLIDŽANOM I FETOM – RATATUJ (Mediterranean Stew with Eggplant and Feta Cheese – Ratatouille)

Da bi smo spremili bogat obrok nije neophodno meso! Pogotovo leti, kad dominira jang energija, potrebno je rashladiti tu vrelinu jin hranom. Ovo jelo, koje se inače u francuskoj varijanti zove ratatuj, puno je raznog letnjeg povrća i ima raskošan ukus i miris mediteranske kuhinje!

Sastav:plavi patlidžan, paprika, cukini, paradajz, šargarepa, krompir, luk, beli luk, maslinovo ulje, začini, feta (opcionalno)

Cena: 400 din.

PILEĆA KREM ČORBA SA LIMUNOM I REZANCIMA (Cream of Chicken Soup with Lemon and Noodles)

Pileća čorbica, malo drugačija... sa limunom iznenađenja... Limun nije koristan samo zbog vitamina C, kako ga inače doživljavamo. Da bi smo održali optimalno zdravlje, pH vrednost krvi treba da bude blago bazna (jang). A jedna od najvažnijih namirnica kojima to postižemo je baš – limun! U procesu varenja, on se razlaže na bazne sastojke i na taj način povećava baznost organizma. Neutrališući kiselost (jin energija), namirnice koje stvaraju baznu sredinu, pročišćavaju nam organizam.

Sastav:pileće meso, luk, praziluk, šargarepa, celer, limun, pileća supa, gi, neutralna pavlaka, začini

Cena: 350 din.

ČORBA OD CRVENOG SOČIVA SA BLITVOM (Red Lentil and Chard soup)

Crveno sočivo je mahunarka, ali bez opne, tako da se prilikom kuvanja nekako rastopi i lako se vari. Uz malo povrća i mirisne začine, ovo je laka, ali hranljiva čorba, u koju se dobro uklapa osvežavajući sok od limuna.

Sastav:crveno sočivo, crveni luk, blitva (ili spanać), sok od limuna, maslinovo ulje, gi, začini

Cena: 250 din.

ČORBA OD JEČMA SA KELJOM I ZELENIM BIBEROM (Barley Soup with Cale and Green Pepper)

Žitarice, koje bi trebalo da su osnovna ljudska hrana, najčešće konzumiramo kao – beli hleb. A samo ako je jedemo u integralnom obliku, žitarica obavlja svoju pravu funkciju. Ječam (ili geršla) nekad se smatrao sirotinjskom hranom, a zapravo ima izuzetna svojstva. U današnje vreme, kad inače preterujemo sa žitaricama u obliku brašna, baš je nekako fensi. Ovo je hranljiva, zdrava i ukusna čorba!

Sastav:ječam, luk, beli luk, šargarepa, kelj, krompir, maslinovo ulje, začini

Cena: 250 din.

HLADNA ČORBA OD VIŠANJA (Cold Cherry Soup)

Letnje vreme traži hranu koja osvežava. Voće kao čorba – idealno! Zanosna boja višnje vas zavede već na prvi pogled, a kad okusite – čarolija je kompletna!

Sastav:višnje (marele), šećer, jogurt (opcionalno), ovsene pahuljice, začini

Cena: 250 din.

MAKROBIOTIČKI KOLAČ (Macrobiotic Cake)

Slatkiši, a bez šećera (belog, ili žutog, svejedno) – idealno da se zasladite, a da se ne osećate krivim! Sa makom i jabukama, ili sa rogačem i malteksom, sa integralnim pšeničnim brašnom i suvim grožđem, hladno ceđenim suncokretovim uljem, orasima, pšeničnim klicama, prirodnim sokom od jabuke (onim 100%) ... sočni, ukusni, zdravi...

Cena: 150 din.

ČORBICA – ODMOTANA SARMICA („Unwound Chard Rolls“ Chowder)

Ako volite sarmice od zelja – to je to! Onaj blagi, osvežavajući ukus, koji vam ne da da se zaustavite... zalogaji koji tako lako klize... Samo - sve odmotano.

Sastav: mešano mleveno meso, zelje, šargarepa, celer, integralni pirinač, luk, beli luk, maslinovo ulje, jogurt, začini

Cena: 400 din.

PITA SA TIKVICAMA I SREMSKIM SIROM (Zuccini and Cream Cheese Pie)

Ova pita liči na gibanicu, ali joj tikvice daju lakoću. Uz dodatak preliva, imate utisak da je spravljena od razvlačenog testa. Perfektna!

Sastav:Sremski sir, jaja, tikvice, beli luk, ulje, kore, preliv sa kvascem, začini

Cena: 150 din.

ČORBA OD ZELENOG SOČIVA (Green Lentil Soup)

Zeleno sočivo, je mahunarka koja je nepravedno zapostavljena u našoj ishrani, koja ima više proteina od pasulja i ima veoma korisne efekte po zdravlje. Ali, veoma važno – neodoljivo!

Sastav:sočivo, luk, šargarepa, krompir, celer, beli luk, paradajz, đumbir, maslinovo ulje, začini

Cena: 250 din.

 

Dostava