DNEVNI MENI

header header header header header header header header header header header

BORANIJA SA FETOM NA MEDITERANSKI NAČIN (String Beans with Feta Cheese)

Vaša kuvarica je živela u uverenju da ne voli boraniju, sve dok je u Grčkoj nije probala na ovaj način! A onda je još malo zaigrala celu stvar i dovela je do savršenstva. Tako kažu svi koji su probali, ali najbolje da se i sami uverite.

Sastav:boranija, šargarepa, luk, beli luk, krompir, paradajz, maslinovo ulje, začini

Cena: 350 din.

GRČKA SALATA SA PAKSIMADI DVOPEKOM (Greek Salad with Paximadia - double baked bread)

Mediteranski mirisi i ukusi bude asocijacije na more, sunce i sve one letnje doživljaje koji draže sva čula. Grčka ostrva su prekrivena maslinjacima, paradajz je osnovna namirnica, feta sir je nastao u Grčkoj, paksimadi je dvopek poreklom sa ostrva Krit... Potrudili smo se da ga napravimo baš onako kako ga prave Krićanke. Savršena salata!

Sastav:paksimadi (dvopek od ražanog integralnog brašna, zamešen sa crnim vinom i maslinovim uljem), paradajz, masline, kapar, feta sir, maslinovo ulje, začini

Cena: 400 din.

KREM ČORBA OD PEČURAKA (Cream of Mushroom Soup)

Pečurke su pune proteina, a još su i ukusne – odlična hrana za svaku sezonu! Pa još kad su napravljene sa drugim svežim povrćem (o začinima da i ne pričamo!) – zaokružen obrok.

Sastav:šampinjoni, vrganji, luk, praziluk, beli luk, krompir, šargarepa, peršun, paštnjak, belo vino, neutralna pavlaka, jogurt, maslinovo ulje, začini

Cena: 250 din.

PILEĆA KREM ČORBA SA LIMUNOM I REZANCIMA (Cream of Chicken Soup with Lemon and Noodles)

Pileća čorbica, malo drugačija... sa limunom iznenađenja... Limun nije koristan samo zbog vitamina C, kako ga inače doživljavamo. Da bi smo održali optimalno zdravlje, pH vrednost krvi treba da bude blago bazna (jang). A jedna od najvažnijih namirnica kojima to postižemo je baš – limun! U procesu varenja, on se razlaže na bazne sastojke i na taj način povećava baznost organizma. Neutrališući kiselost (jin energija), namirnice koje stvaraju baznu sredinu, pročišćavaju nam organizam.

Sastav:pileće meso, luk, praziluk, šargarepa, celer, limun, pileća supa, gi, neutralna pavlaka, začini

Cena: 350 din.

SLADAK KUPUS SA MESOM (Cabbage with Pork Meat)

Puno raznog povrća, sa kupusom u glavnoj ulozi i sa najlepšom krtinom od svinjskog mesa, ovo jelo je prosto čarobno! Prava mera zdravlja i gurmanluka u jednom tanjiru.

Sastav:sladak kupus, svinjsko meso, luk, beli luk, paprika, šargarepa, krompir, paradajz, maslinovo ulje, začini

Cena: 400 din.

DOMAĆI PASULJ SA SUVIM REBRIMA (Beans with Smoked Ribs in the Old-Fashioned Way)

Kad je bila mala, vaša kuvarica je za još jedan tanjir ovakvog pasulja nudila „teti što je čuva“ svoju kasicu i sve pare u njoj... Takav je to pasulj...

Sastav: pasulj trešnjevac, suva „špic“ rebra, slanina, suva paprika, luk, beli luk, celer, šargarepa, paradajz, maslinovo ulje, začini

Cena: 400 din.

MANEŠTRA „EL GREKO“ (Greek Minestrone Soup)

Maneštra po istarski, ili manistra kako italijani kažu, je zapravo supa od raznog povrća, sa obaveznim paradajzom... A „El Greko“ – pa, ovo je nekako dobitna grčko-italijanska kombinacija, sva koloritna i živahna, sa testeninom u obliku zrna žitarice, karakterističnom za grčku kuhinju. A najvažnije – osvežavajuća i mnooogo ukusna!

Sastav:luk, praziluk, beli luk, crvena paprika, paradajz, spanać, maslinovo ulje, limun, začini, testenina

Cena: 250 din.

HLADNA ČORBA OD VIŠANJA (Cold Cherry Soup)

Letnje vreme traži hranu koja osvežava. Voće kao čorba – idealno! Zanosna boja višnje vas zavede već na prvi pogled, a kad okusite – čarolija je kompletna!

Sastav:višnje (marele), šećer, jogurt (opcionalno), ovsene pahuljice, začini

Cena: 250 din.

ZELENA KREM ČORBA SA KUKURUZNIM KREMOM I KURKUMOM (Green Cream Soup with Corn Cream and Turmeric)

Neverovatno ukusna čorba sa šest vrsta, uglavnom slatkog povća, zelena sa narandžastim akcentima, sa kurkumom, lekovitim začinom i malo mirođije... Kukuruzni krem se pravi tako što se svako zrno kukuruza šećerca seče još na klipu na tri dela, pa se zatim kuva na giju i mleku uz dodatak kukuruznog skroba...

Sastav:luk, šargarepa, grašak, keleraba, tikvice, brokoli, maslinovo ulje, neutralna pavlaka, začini

Cena: 300 din.

PILEĆA ČORBA SA NAUTOM (Chick Pea and Chicken Soup)

Pileća supa je standard u svakom (i svačijem) jelovniku. Onda dodamo ove i one namirnice, ove i one začine i – eto ti raznih divnih novih jela i ukusa. Naut (poznatiji kao leblebija) je mahunarka koja zaslužuje da je češće jedemo, zato što je hranljiv, bogat raznim sastojcima veoma korisnim za organizam i zato što je – drugačiji!

Sastav:piletina, mladi luk, praziluk, beli luk, paprika, naut, testenina, pileća supa, gi, maslinovo ulje, začini

Cena: 400 din.

ČORBA OD KOPRIVE I DRUGOG ZELJA SA PROSOM (Millet Soup with Nettles and other Greens)

Početak proleća nam donosi i neke nove jestive biljke, koje bude prolećnu energiju i koje čiste organizam od tragova jake zimske hrane... Osvežavajuća, nakisela čorbica od koprive, sremuša, zelja, mladog belog luka... kao stvorena da se malo popravi krvna slika! Obavezno probati!

Sastav:praziluk, šargarepa, celer, mladi beli luk, kopriva, sremuš, zelje, proso, maslinovo ulje, jogurt (ili limun), začini

Cena: 250 din.

 

Dostava